Kristoffer Olsson, AIK. Foto: Daniel Nilsson

Kristoffer Olsson om impulskontroll

Med en pappa som kallas för »Bajen« och med en egen bakgrund i IFK Norrköping väckte Kristoffer Olsson starka känslor när han skrev på för AIK. Själv anser mittfältaren att beslutet var ovanligt genomtänkt.

I dokumentärserien Blågula drömmar sa du att fotboll handlar om att hinna värdera möjligheterna innan man fattar beslutet. Är det din största kvalitet?

Annons

– Som kreativ mittfältare måste man hela tiden ta snabba beslut. I AIK har jag en annan roll än jag är van vid, längre ner på planen, vilket gör att jag hamnar i nya situationer. Jag försöker titta på hur världsspelare löser problemen, jag kan slå på Youtube och studera hur Andrea Pirlo förflyttar bollen. Han är liksom jag inte den starkaste fysiskt. Då är det extra viktigt att vinna tid åt sig själv.

Enligt Rikard Norling använder du kroppsfinter när du sätts under press för att få motståndarna ur balans. Får du ingivelser i huvudet hur du ska agera?

– Jag har en »plan« i skallen som säger hur jag ska ta emot passningen, finta bort spelaren och fördela bollen vidare. I Arsenal lärde jag mig att ta besluten så sent som möjligt. På en sekund kan det hända hur mycket som helst, så man får inte vara fast i en tanke. Jag skulle kunna spela enkelt och ha uppemot 100 i passningsprocent. Men hur stor nytta har AIK av mig i anfallsspelet då? Jag har svårt för spelare som inte vågar ta risker.

När du spelade i Midtjylland stormade du ut i omklädningsrummet när tränaren Jess Thorup bytte ut dig efter 35 minuter mot Aarhus. 

– Det bara brann i mig, allt blev svart. Jag hade köpt beslutet om jag inte kämpat tillräckligt, misskött taktiken eller gjort två självmål. Men jag löpte som en gris och var en av många som underpresterade. Hade jag varit 28 år och mer rutinerad hade han aldrig bytt ut mig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?