Rasmus Elm om spelet utan boll

Förbundskapten Lars Lagerbäck säger att »hans spel utan boll redan är världsklass«. Själv undrar Rasmus Elm hur han egentligen gör. 

Håller du med Lagerbäck?

– Nja, världsklass låter ju… Äh, jag vet inte. Visst, spelförståelsen har rätt länge varit min starkaste sida. När jag var yngre insåg jag att jag aldrig skulle bli den starkaste eller den snabbaste spelaren. Så jag har jobbat mycket på just den biten, spelet utan boll.

Annons

»Spelet utan boll.« Vad innebär det egentligen?

– Att man gör sina lagkamrater bättre. Att jag gör löpningar, hittar positioner och täcker ytor som öppnar upp för andra, som skapar tryck, som hjälper mitt lag defensivt. Det handlar om att springa som fasiken, helt enkelt. Och att springa rätt. Det finns i och för sig de som springer mycket mer än vad jag gör. Men det handlar inte bara om att springa, det handlar om när och hur du ska springa. 

Är spelet utan boll roligt?

– Spelet med boll är roligare. Samtidigt handlar fotboll mer om spelet utan boll. Hur mycket boll har en spelare under en match? Har man den i två minuter är det extremt bra. Och så bedöms vi spelare på den lilla stunden… Inte så många ser vad vi gör annars. 

När du var liten satt du framför TV:n och klockade Liverpools Steve McManaman i en match. Vad kom du fram till?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?