Anders Ungh: »Ett BP-hjärta kan man inte byta ut hur som helst«

I Allsvenskan blev han känd som »den ensamme BP-supportern«. Det är ingen beskrivning som Anders Ungh känner igen sig i.

Den 3 juli 2014 var ett historiskt datum för IF Brommapojkarna. Föregående säsongs seger i fair play-ligan innebar att klubbens A-lag nu för första gången skulle spela en internationell tävlingsmatch, borta mot VPS Vaasa i Europa League-­kvalets premiäromgång. Hemma i Ystad packade 58-årige Anders Ungh sin röd­svarta matchtröja, signerad av lagets samtliga spelare, och åkte till Sturup för att ta ett flyg till Helsingfors. I den finska huvudstaden bytte han till ett nytt flyg som tog honom till Vasa. Väl där satte han sig i en taxi och bad att bli körd till fotbollsarenan.

»Är du säker?« frågade chauffören.

Annons

»Javisst!« svarade Anders glatt. »Mitt lag ska spela sin första Europamatch, den tänker jag inte missa.«

Chauffören såg olycklig ut.

»Men matchen är inte här. Den är i Tammerfors.«

Anders hade missat att Vaasas hemmaplan inte levde upp till de europeiska cupkraven och att mötet med BP därför ­flyttats. Nu var det snart avspark och till Tammerfors var det 21 mil. Anders suckade och bad chauffören köra till en sportbar istället. Han beställde en öl och såg sedan BP förlora med 2–1 på ­TV-skärmen.

– Det gick ingen nöd på mig där, säger Anders. Men det kändes inte bra att BP fick spela utan stöd. Så ska det aldrig behöva vara. Aldrig!


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?