Huvudspelet

22 år gammal levde han sin dröm – VM med svenska landslaget och ett färskt och fett proffskontrakt på fickan. 26 år gammal har Karl Svensson hunnit fundera på att sluta, på om han någonsi­n kan komma tillbaka och på vad som f­aktiskt är viktigast i livet.

Redan efter 35 minuter av VM-åttondelsfinalen var Sverige i praktiken utslaget. Det stod 2-0 och Teddy Lucic, mannen som nästan aldrig gjort ett misstag, hade i sin sista mästerskapsmatch gått bort sig flera gånger, orsakat en straff och nu även blivit utvisad. Den andre mittbacken, Olof Mellberg, såg också ut att sjunga på sista versen – till nästa VM skulle han vara 32 år. Det var läge för generationsskifte, som när Patrik Andersson och Joachim Björklund kom in i landslaget till hemma-EM 1992 och sedan blev kvar i ett decennium.

På bänken i München satt Karl Svensson, 22, och led med landslagskamraterna. Samtidigt bidade han sin tid. Han hade spelat och umgåtts med de bästa i över en månad, och han hade inte gjort bort sig.

Annons

 

En solig sommarkväll fyra år senare spelar Tyskland återigen åttondelsfinal i VM. Det svenska landslaget är däremot inte med i turneringen. Och Karl Svensson är inte med i det svenska landslaget.

Istället vandrar spelarna i IFK Göteborg och Kalmar FF in på Gamla Ullevi bara några minuter efter att Tyskland mosat England med 4-1 i Sydafrika. De flesta supportrarna har stannat framför TV:n, bara 2 733 åskådare och några journalister har dykt upp för åttondelsfinalen i Svenska cupen.

Men för Karl Svensson är det mer än bara en match i en bortprioriterad cup. Hans kroppshållning vid inmarschen är majestätisk – bröstet utspänt, huvudet högt och pendlande armar. Det lyser om honom. Den här matchen ska bli början på det nya. Vändningen.

Redan i första minuten vinner Karl en nickduell mot Ricardo Santos. IFK:s sportchef Håkan Mild, med rödbränd panna och svettig pikétröja, applåderar med två korta klappningar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?