Viljans triumf

Sedan Erik Hamrén tillträdde som förbundskapten har han betonat vikten av att visa energi, rätt inställning och passion. Offside åkte till Alkmaar för att söka upp kraftkällan som ska uppfylla Hamréns önskningar.

Tänk dig att du är ny i landslaget. Du ska spela din fjärde landskamp, den första med alla utlandsproffs samlade. På hotellet i italienska kuststaden Milano Marittima har den nytillträdde förbundskaptenen samlat er för att för första gången presentera sig själv och sin fotbollsfilosofi. Runt omkring dig sitter lagkamrater med långt större erfarenhet än du, killar som i ett decennium har lyssnat på den förre förbundskaptenens mantra om att svenska landslagets enda chans att vinna stora matcher är att vara mer disciplinerat och bättre förberett än motståndarna. Den nye chefen säger: »Jag vill att ni vågar. Spelsystem är mest en lek med siffror, det viktiga är hur vi uppträder ute på planen. Jag vill se attityd och utstrålning.«

Du är en spelare som en gång har sagt om dig själv att du är »en usel människa som ändå lyckats spela fotboll på något sätt«. Du är en spelare som kallar dig för »en jävla idiot på plan« och som anser att om du tar bort energin och viljan ur dig själv så är du »tillbaka i division fyra«. Den nye förbundskaptenen säger: »Vilja och energi. Det är det enda jag begär.«

Annons

Det måste kännas rätt gott att sitta där, vara 23 år med hela landslagskarriären framför sig och heta Pontus Wernbloom.

 

Hösten 2005 satt jag vid ett matsalsbord på Grand Hotel i Borås och lyssnade till Elfsborgsspelarna Samuel Holméns och Johan Sjöbergs samtal om den senaste allsvenska omgången. Det var Pontus Wernblooms debutsäsong i elitfotbollen och på fem allsvenska matcher hade han skaffat sig tre gula och ett rött kort. Utvisningen kom efter en karatespark i magen på Gif Sundsvalls Peter Olofsson.

– Har du sett Pontus Wernblooms röda kort än då? frågade Johan Sjöberg.

– Ja, jag såg det. Fy fan, sade Samuel Holmén.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?