Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Alla vackra drömmar

År 2000 porträtterade Offside en lovande 19-årig mittfältare i Hammarby. Kennedy Bakircioglü drömde om San Siro, reportern Ulf Roosvald såg ett av svensk fotbolls stora framtidshopp. 15 år senare träffas de igen för att summera en karriär som inte blev som någon av dem hade tänkt sig.

För drygt femton år sedan frös jag intill en grusplan på Stadshagens IP och såg hur Kennedy Bakircioglü radade upp boll efter boll några meter utanför straffområdet. De andra Hammarbyspelarna – Patrik Andersson, Trym Bergman, Bogić Popović, Suleyman Sleyman – hade redan avslutat träningen, men Kennedy fortsatte att skjuta och skjuta och skjuta. Bollarna gick ömsom i mål, ömsom högt upp i skyddsnätet bakom detsamma, medan strålkastarna lyste trött över planen och snödrivorna runt den. Kennedys pappa Benjamin, som också tittade på från sidlinjen, gick till parkeringen för att värma sig i bilen. Till slut tröttnade också målvakten Erland Hellström och drog sig mot duschen. De sista bollarna fick Kennedy skjuta mot tomt mål; bara det där dova ljudet av fotbollssko mot tung vinterboll hördes, tills han efter en raket i krysset utbrast: »Ja! Det är den där träffen jag vill ha!«

Det var i slutet av januari 2000, Kennedy Bakircioglü var bara 19 år men redan en publikfavorit hos Hammarbypubliken, och jag stod vid den där grusplanen för att skriva ett långt reportage om honom till det allra första numret av Offside – en tidning som då bara fanns i form av tankar i två redaktörers huvuden.

Annons

Resultatet blev en text om en ung, ambitiös fotbollsspelare som drömde stora drömmar: om att spela i det svenska landslaget och om att springa in på San Siro iklädd Inters tröja, sida vid sida med Ronaldo. Han var å ena sidan naiv och storögd inför världen han var på väg in i: elitfotbollen, storpubliken, hyllningarna. Å andra sidan fanns det fog för drömmarna: han var bofast i U21-landslaget, och A-landslagets Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck hade ögonen på honom. En självklar målmedvetenhet syntes i Kennedys ögon när han spände blicken i mig: »Jag vet att jag ska lyckas«, sade han. »Det är bara skador som kan stoppa mig.«

Jag beskrev Kennedy som en spelare som gick hem hos alla: »För fotbollsspelande ungdomar är Kennedy en självklar idol, en tonåring som redan dansar med de stora männen i Allsvenskan. Hos äldre fotbollsälskare väcker han minnen av gammaldags tekniker. För flickorna är han ett par mörka ögon och ett charmigt leende, för deras mammor en svärmorsdröm med sitt öppna, väluppfostrade sätt. För många invandrare är han ett exempel på hur man kan slå sig fram i det nya landet utan att förlora sin identitet.«

Kanske skulle jag inte uttrycka det likadant i dag, men samtidigt var det sant. Förhoppningarna och förväntningarna på Kennedy Bakircioglü var enorma.

 

Mycket har förändrats sedan millennieskiftet: numera slipper de allsvenska lagen träna på grus, men spelar å andra sidan sina matcher på plast. År 2000 var en tid före tifon och renoverade arenor; i Offsides premiärnummer kunde man – utöver porträttet av Kennedy Bakircioglü – läsa en allsvensk guide som berättade att Hammarbys nya pausunderhållning skulle bli killar i brynja som spände musklerna för den kvinnliga publiken, och att IFK Göteborg skulle locka publik genom pausunderhållning med »bollkastning« och Kungälvs musikkår.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?