Bakom helvetets portar

Husockupanter, prostituerade, punkare, avdankade boxare och… McDonald’s – alla har de kämpat för att hålla liv i klubben som de älskar. Uli Hesse och Henrik Brunnsgård åkte till Hamburg för att besöka toppfotbollens mest slitna hundraåring.

Är det inte märkligt att ingen nämner bunkern? Den är det första man ser när man närmar sig Millerntor, FC St Paulis hemmaarena. Den drar till sig blicken när man ser St Pauli spela hemmamatch på TV. Och den tornar upp sig – likt en enorm, ljusbrun vaktpost – över en när man är inne på arenan. Men ingen talar om den.

När CNN skickade ett TV-team till St Pauli i somras för att dokumentera vad de kallade för »världens coolaste klubb« filmade de prostituerade, punkare och piratflaggor. De talade med en berusad supporter som berättade att det fanns både knarkare och hemlösa i supporterskaran. De träffade två polska fans som förklarade att »det som gör St Pauli så fantastiskt är den sköna blandningen av politik och fotboll«. Reportrarna blev till och med hänförda när några ultras protesterade mot att de blev filmade och med våld raderade ett antal sekvenser från kameran. Men amerikanerna visade inte bunkern, inte för en enda sekund.

Annons

När den österrikiska fotbollstidningen Ballesterer skickade två reportrar till Hamburg i april för att ta reda på om världens kändaste rebellklubb, som firar 100 år i år, var på väg att sälja sig och bli en del av etablissemanget, skrev de om sponsorplatserna och de dyra vip-logerna på den nya, fina huvudläktaren. De berättade att de anarkistiska aktivisterna, klubbens gamla kärntrupper, har blivit alltmer bekymrade över ultrasgrupperna, unga fans som visserligen har Che Guevara i sin logga men som är alltför välorganiserade och strikta enligt många veteraners åsikt. Ballesterer talade även med en av de män som var med och startade alltihop men numera har slutat gå på matcherna, eftersom han tycker att klubben har blivit för fin i kanten. 

Men inte heller österrikarna nämnde bunkern.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?