Den heliga sågningen

En fotbollsmaskot kan vara en yngling i djurdräkt som gör konster för barn. Det kan också vara en före detta skogsarbetare i helskägg som lever sin dröm: att köra motorsåg inför 21 000 åskådare.

Det är drygt fyra timmar kvar till avsparken mellan Portland Timbers och Vancouver Whitecaps på Providence Park, men Joey Webber är som vanligt redan på plats.

Under den ut- och ombyggda basebollarenans huvudläktare från 1926, som omsluter hemmaklackens kortsida och den ena långsidan, har han förberett sig som han brukar göra.

Annons

Först en sväng till förrådet med bensindunken i handen för att tanka, provköra några motorsågar. Den ena matchsågen används för att få igång publiken. Den andra för att genomföra ett av fotbollsvärldens mindre konventionella sätt att fira ett mål: att kapa ett segment av en massiv douglasgran.

Sedan in till det privata omklädningsrummet. På med jeansen, hängslena, matchtröjan och halsduken och så ut på arenan för att se kortsidan fyllas av supporterklubben Timbers Armys medlemmar.

För nio år sedan var Joey Webber ett av fansen på läktaren och fick höra att klubben var på väg att anlita en ny maskot. Joey, uppväxt i småstaden Philomath i Oregon, insåg att han hade precis den bakgrund som krävdes för att köra motorsåg i ett folkhav. På high school hade han studerat skogsbruk. Fritiden ägnades åt tävlingar runt om i Oregon där han gjorde upp i grenar som trädklättring, handsågning, stockrullning och yxkastning. Med ett förflutet som rodeoryttare hade Joey också känsla för showmanship.

– Jag reste över hela västra USA och Kanada, säger han. Red både tjurar och hästar barbacka. Min plan var egentligen att satsa fullt ut på rodeon och jag var precis på väg att få min proffslicens när jag var 21. Då fick jag nyckelbenet söndersparkat av en häst.

I stället satsade han på sin rugbykarriär och blev erbjuden kontrakt som semiprofessionell spelare i Portland, där han blev meddragen på en Timbersmatch, varpå ett fotbollsintresse föddes och tog över. Och när chansen att få jobba för klubben dök upp tänkte han inte missa den.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?