En fest för livet

Sjuttio år efter befrielsen av Auschwitz samlades 2 500 idrottande judar i Berlin. Några fokuserade på att vinna fotbollsturneringen. Andra sökte en livspartner. En av dem ville bara hitta sin plats.

Det första han köpte var ett par nya benskydd och två helvita fotbollsskor av modellen Copa Mundial. Det blev lite dyrt, men Victor Bernander kände inte att det var läge att snåla. 

När vårvärmen sedan kom till Stockholm släpade han sig, för första gången sedan han som tonåring spelade i Växjö Norras juniorlag, ut på en joggingrunda. Tillsammans med en kompis kämpade han sig över Danvikstullsbron till Henriksdal och tillbaka. Flera gånger under den fem kilometer långa sträckan låtsades han behöva knyta skorna för att få en chans att hämta andan. Under de kommande veckorna fortsatte han att tvinga sig ut på löprundor, och en månad före avresan till Berlin kämpade han sig runt milen på under en timme.

Det var Victors bror Jacob  som först hade berättat för honom om det judiska fotbollslaget IK Makkabi och den judiska olympiaden, Makkabiaden, där idrottare med judisk bakgrund var fjärde år tävlade mot varandra i grenar som vattenpolo, tennis och fotboll. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 5-2015 (30 september 2015) och är skriven av .