Ett år med Gais, del II: »Var fan är logiken?«

Inför säsongen 2018 valde Offside att följa Gais och Bosko Orovic under en hel säsong. I den första delen berättade vi om huvudtränarens brokiga spelarkarriär, vägen till Gais och hans första turbulenta tid i föreningen. Vi fick också vara med när Gais imponerade under försäsongen. Del två fokuserar på de första sju omgångarna av Superettan – en period som fylls av genombrott, frustration och rannsakan.

I ansatsen till bollen ändrar sig Edin Hamidovic. Han hade bestämt sig för att slå straffen i Frank Petterssons högra hörn. Men ett plötsligt infall gör att han byter hörn under den sekund som det tar för honom att starta rörelsen till det att han möter bollen med sin högerfot. Jönköpings Södras målvakt kastar sig åt höger. 2–1 till Gais. Anfallarens lagkamrater rusar mot honom. Edin springer ifrån dem. Full fart mot långsidan, en yvig maxlöpning i riktning mot Bosko Orovic med armar som fladdrar okontrollerat i luften. Tränaren är nära att välta när 75 kilo eufori hoppar upp i hans famn.

Annons

I ett par sekunder står de där, med armarna runt varandra. 16 minuter senare har Gais vunnit Superettanpremiären. Därmed får Boskos lag fortsätta leva med höga förväntningar, något som cementerades några dagar tidigare på Superettans upptaktsträff i Göteborg då Boskos tränarkollegor – med de grönsvartas kvartsfinalplats i Svenska cupen färskt i minnet – tippade Gais som tvåa i serien. Och Edin Hamidovic får fortsatta rubriker för sin form: Svenska cupen inräknad har han nu gjort fem mål på fem matcher.

När Edin några timmar senare ligger i sin soffa i tvårummaren i Guldheden kan han känna doften från de nymålade vita väggarna. Båda hans fötter värker efter stukningar. Men mest känner han en känsla av overklighet. Att avgöra en match i Superettan, att ännu en gång göra mål, att få höra hur Gaissupportrarna sjöng hans namn när han klev av planen i den 87:e matchminuten … Det som satte igång för 15 månader sedan bara fortsätter. Det som i januari 2017 var så oändligt långt bort är nu verklighet. Det blir ingen kebabtallrik denna kväll heller.

Bosko Orovic noterade Edin Hamidovic för flera år sedan. Det han såg var en teknisk dribblare med förmågan att göra det oväntade från sin kantposition på mittfältet. Bosko hade sett det i både Skövde AIK och i Motala AIF, klubbar som Edin varken lyckades eller misslyckades i.

– Ska jag vara helt ärligt var det en halvtjock kille som ändå hade något där, säger Bosko. Jag förstod tidigt att det var en »mini–Bosko« – en spelare som hade talangen och förutsättningarna, men också en person som inte fattade vad han behövde göra med det. Han var lat och bekväm, precis som jag var. Han kunde försvinna helt i matcherna när det gick emot honom, men vara matchens spelare när han kände för det.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?