Livet på toppen

När Fridolina Rolfö debuterade i landslaget var FC Barcelonas damer fortfarande amatörer långt ifrån dominans. Båda har vant sig vid att vinna sedan dess. Offside har träffat Sveriges främsta i världens bästa.

Redan sekunderna efter avspark förstår förmodligen varenda en av de 3 664 människor som har samlats inne på Estadi Johan Cruyff att de kommande två fotbollstimmarna inte direkt kommer att blåsa dem av sina knallblåa plaststolar. Sannolikt hade de heller inte förväntat sig någon dramatik när de knatade hit denna småkyliga februarisöndag – gästerna från Eibar är trots allt nästjumbo i den spanska ligan, 44 poäng efter de serieledande hemmaspelarna. De åskådare som har sett någon av Barcelonas matcher denna säsong är vana vid att hålla blicken på en planhalva. Motståndare som vid matchens första spark omedelbart backar mot eget mål hör ändå till ovanligheterna.

Det är inte en fyrbackslinje som Barcelonaspelarna försöker kombinera sig igenom. Inte heller en fem- eller ens sexbackslinje. Sju Eibarspelare står nu uppradade i höjd med straffområdeslinjen. Ändå lyckas den vitklädda försvarsmuren inte hindra de blåröda från att gång på gång hitta lediga ytor i straffområdets båda sidokorridorer. Därifrån spelas bollen in högt eller lågt till utkanten av målområdet. 1–0-, 2–0-, 3–0- och 4–0-målet kommer alla till på det sättet.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Offside 2-2022 (21 mars 2022) och är skriven av .