From Vagner with love

När svenska spelare surar över vinterträningen trivs de brasilianska Europaproffsen som allra bäst. Offside åkte till Rio de Janeiro för att träffa en av dem som bidragit mest till att storlagens tränare förknippar brassar med samba, sex och skandaler.

Ett öronbedövande jubel väller ut över Gávea-stadion när Ronaldinho äntligen äntrar scenen. 20 000 Flamengosupportrar sätts i extas vid anblicken av brasilianaren, som för första gången visar upp sig i den rödsvartrandiga tröjan. 

Det är sommar i Rio de Janeiro, folk har redan börjat ladda för karnevalen om två månader och Flamengo har värvat försäsongens mest eftertraktade spelare. Men inte ens här – på den soltorkade gräsmattan, bland den jublande publiken – finns utrymme för några större illusioner om den stundande säsongen. Visst är supportrarna lyckliga, men de är också redan i full gång med att skämta om hur Ronaldinhos tid i Flamengo kommer att bli. Min bror, en av alla dessa supportrar, skickade nyss ett SMS där han refererade till en bloggare som skojat om hur Ronaldinhos kravlista för att skriva på för Flamengo måste ha sett ut: bland annat försäsongsträning förflyttad till stranden, i närheten av Ronaldinhos lägenhet, och lediga dagar i samband med karnevalen – så att spelaren kan vila sig i form inför det gigantiska sambapartyt.

Det är typiskt Rio de Janeiro. Man hissar upp och river ner idolerna på samma gång. Med viss rätt. Trots den ekonomiska boomen kan brasilianska klubbar inte erbjuda samma pengar för världsklasspelare som de europeiska topplagen – Ronaldinho kommer »bara« att tjäna drygt sju miljoner kronor i månaden under de fyra år han skrivit på för. Supportrarna vet att han, liksom föregångarna Adriano och Ronaldo, inte återvänder för lönen, utan för att han får något annat istället. En chans att spela på hemmaplan, nära familjen, och en möjlighet att leva ut sin stjärnstatus – på alla plan. 

Så när Ronaldinho nu vinkar överlyckligt åt de 20 000 åskådarna från en scen vid ena läktaren på Flamengos gamla arena är det för att klubb, spelare och supportrar accepterar den här outtalade överenskommelsen. De räknar med att Ronaldinho ska prestera sin bästa fotboll men de kommer inte att bli förvånade om briljansen på plan blandas med missade träningspass, ett hektiskt nattliv och en och annan skandalrubrik i tabloiderna. 


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 2-2011 (09 mars 2011) och är skriven av .