Grupparbetet

När Allsvenskan gick in på upploppet slogs fyra tränare om att hinna först till pokalen. Offside följde en kvartett som visste att minsta misstag kunde förstöra deras chanser. Guldvapnet: att ge ansvaret till spelarna.

De skulle stanna där inne så länge som det krävdes. Det viktiga var inte att komma överens om vad som hade gått fel, utan att alla spelare fick säga sin mening. Utåt är Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson mån om att visa upp en enad front, men inom gruppen ska det råda fri debatt. Han uppmuntrar gärna spelarna att komma med kritik, även sådan som är riktad mot honom själv.

Den här morgonen, i samlingsrummet på Borås Arena, behöver de rensa luften. Dessutom måste de komma fram till en strategi inför Allsvenskans avslutning. Det har gått tolv timmar sedan förlusten i Norrköping, och med tre omgångar kvar av Allsvenskan har Häcken tagit över serieledningen. Tidningarna menar att Elfsborg drabbats av guldfrossa.

Annons

Ända sedan försäsongslägret på Säröhus i januari har Elfsborg talat om att »älska striden«. Det har varit ett motto för hela 2012. Elfsborg är känt som ett passningsskickligt lag men har de senaste åren också kritiserats för att sakna vinnarmentalitet. Ryktet säger: Elfsborg viker ner sig när det gäller, när vädret blir jävligt och planerna tungsprungna.

Det har funnits matcher under säsongen när de bevisat att det inte stämmer. Borta mot AIK den 26 september älskade de verkligen striden. I hällregnet på Råsunda fick Niklas Hult axeln söndertacklad av Martin Lorentzson och totalt delades åtta varningar ut. Ändå fick Elfsborg med sig en poäng från Solna, och efter matchen upplevde Jörgen Lennartsson det som om »en lastbil fullpackad med Red Bull hade kört rakt in i omklädningsrummet«. Dagen därpå visade Elfsborgs assisterande tränare Peter Wettergren upp en bild för laget: tre AIK-spelare låg ner i gräset efter dueller med elfsborgare. »Titta här«, sade Wettergren. »Motståndarna faller, men vi står upp. Trötta, blöta och skitiga – men på benen.«

Det var att älska striden.

Nu senast, mot IFK Norrköping, valde Jörgen Lennartsson samma spelsystem som mot AIK, 4–5–1, men fick ett betydligt sämre resultat med sig hem. På mötet i samlingsrummet på Borås Arena tycker flera av spelarna att laget hamnade för långt ner i planen och att de därmed spelade ett fysiskt starkt Norrköping i händerna. Målvakten Kevin Stuhr Ellegaard tycker att det känns som om Elfsborg försöker försvara ett guld istället för att vinna ett. Jörgen håller inte med. Att Stefan Ishizaki på en Norrköpingshörna råkade nicka in bollen i eget mål, vad har det med spelsystemet att göra?

Diskussionen fortsätter länge. Sedan delar Jörgen Lennartsson in spelarna i grupper, lagdel för lagdel. Alla får samma uppgift: »Ta fram tre defensiva och tre offensiva punkter som Elfsborg ska fokusera på i guldstriden!«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?