Hello, Dubai!

Som nyblivet fotbollsproffs drömde Christian Wilhelmsson om att bo nära naturen. Det blev mer än så.

Ladies and gentlemen, as we start our descent, please make sure your seat backs and tray tables are in their full upright position.

Den skräniga högtalarrösten får mig att rycka till. När jag öppnar ögonen inser jag att min elva timmar långa resa äntligen är på väg mot sitt slut.

Annons

Min näsa är svullen, snoret rinner och jag har bara mig själv att skylla. Efter mellanlandningen i Istanbul frågade den bredaxlade arabiske mannen i sätet bredvid om det var lugnt att han maxade båda våra fläktar. I utbyte mot hans filt nickade jag fram ett okej. Strax innan jag somnade berättade han att han var på väg till Dubai för att hälsa på sin bror. Själv förklarade jag att jag skulle träffa en svensk fotbollsspelare.

Mannen hade ingen aning om vem »Chippen« var, och såg lika oförstående ut när jag försökte med »Willy«, smeknamnet spelaren fick under sina år i A-l-Hilal och som hängt med sedan dess.

– Fotboll är inte stort i Emiraten, men lycka till! sade mannen medan han spände säkerhetsbältet över sin dishdah, den vita dräkt som många araber bär.

Jag snyter mig och tittar ut genom flygplansfönstret. I den svarta natten ser de upplysta motorvägarna ut som brinnande ormar som slingrar sig rakt in i det virrvarr av skyskrapor och blinkande strålkastare som utgör Dubais stadskärna. När planet kränger åt höger ser jag Burj Khalifa, världens högsta byggnad, som bland annat hyser världens högst belägna nattklubb på den 144:e våningen. Med sina 825 meter får det gnistrande stålspettet övriga skyskrapor att se ut som halvmesyrer.

Byggboom. Sedan 2001 har Dubais bebyggda yta tredubblats. Bara i Business Bay, stadens södra centrum, finns i dag mer än 150 skyskrapor.

I en artikel från 2011 inledde en av Vanity Fairs skribenter sin text om staden med att konstatera att »det viktigaste när det gäller Dubai är att komma ihåg att ingenting är på riktigt«. Allt är bara resultatet av »överdrivet rika mäns jakt på ära och berömmelse«. Längre ned i texten slog skribenten fast att hela staden lider av sjukdomen »gigantism«, som gör att allt alltid måste vara störst. Enligt en av mina vänner ska en shejk ha byggt en »stor jävla skidbacke« mitt i öknen och hela Dubai ska tydligen vara omgärdad av en enorm luftkonditioneringsmaskin. Och mannen i kassan på Forex växelkontor på Landvetter påstod att man kan ta ut guldtackor från bankomaterna i centrala Dubai. »Du gör nog rätt i att ta ut lite riktiga pengar på hemmaplan«, sade han när jag växlade till mig 150 dirham för mina tre hundralappar. Om fotbollen på Arabiska halvön har jag däremot knappt hört någonting. Det lilla som rapporteras handlar mest om att spelare som Christian Wilhelmsson flyttar dit för pengarnas skull.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?