Hemmastadd

I en liga som förvandlar lovande svenskar till stukade bänkvärmare hittade Pelle Nilsson hem. Offside åkte till Nürnberg för att tvinga ur honom framgångsreceptet.

Den enda nackdelen Pelle Nilsson har upplevt med Bundesliga är att spel­arna inte tycks vara särskilt musikaliska. Efter sju år i Tyskland har han fortfarande inte haft en lag­kamrat som behärskar ett instrument. Därför är det ingen större idé att bjuda hem Hanno Balitsch, Raphael S­chäfer, Markus Feulner eller någon av de andra kompisarna i FC Nürnberg till det musikrum han låtit inreda i sin lägenhet.

Rummet domineras av en svart flygel som Pelle köpte för 700 euro när han spelade i Hoffenheim. Ovanför den hänger en gammaldags mikrofon i ett stativ, på golvet står en akustisk gitarr och på väggen hänger en elektrisk. Det finns också ett munspel. Bredvid elgitarren syns en inramad LP-skiva med rockbandet Mando Diao. Pelle är god vän med sångaren och gitarristen Björn Dixgård.

Annons

– De har också sin största publik i Tyskland, säger Pelle och flinar.

Mellan träningarna och matcherna går han gärna, när sonen Levin tillåter, in i musikrummet »för att leka lite«. Under sommarledigheten i Sverige kan han bilda band med lillebror Joakim och pappa Jörgen, tidigare verksam som yrkesmusiker runt om i Västernorrland, men under säsongen i Tyskland får han köra solo. Såvida inte hustrun Johanna någon enstaka gång ger efter för makens tjat och plockar fram sin klarinett.

– Jag förstår inte, säger Pelle. Klarinett som är ett så fint instrument. Det var jättelängesen du spelade nu.

– Ja du, säger Johanna. Skulle vi stå och spela när Levin sover då, eller hur tänker du?

Själv är Pelle bäst på gitarr, men tycker att »flygeln är det finaste instrumentet«. När svenska landslaget i våras var på väg hem från bortamatchen mot Slovakien stannade några av spelarna till på ett hotell i Wien. Bredvid hotellbaren stod ett piano. Uppmuntrad av landslagskompisarna satte sig Pelle på pallen och spelade några låtar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?