När Brasilien slutade dansa

Med fem VM-titlar och flera av historiens mest älskade stjärnor har Brasilien varit fotbollens självklara supermakt. Men förra årets förnedrande uttåg ur VM ledde till en nationell identitetskris. Offside följde lagets jakt på återupprättelse under Copa América.

Det känns sorgligt att återvända till bergsbyn Teresópolis. Det hänger inte längre några flaggor från husväggarna, de gula och gröna färgerna har mattats av på vägräckena, och banderollerna, där det stod »Rumo ao hexa« – vägen mot det sjätte VM-guldet – har rivits ner.

Då, för ett år sedan, var här så fullt med skrikande människor att kravallpolis fick skydda det brasilianska landslagets spelarbuss medan den rullade upp mot bergen där A Seleção – de utvalda – har sin träningsanläggning.

Annons

Längs ena vägkanten stod hundratals applåderande familjer och supportrar med gulgrönmålade ansikten som vinkade till David Luiz.

På andra sidan demonstrerade arga lärare mot alla skattemiljarder som satsats på fotbolls-VM istället för att höja lärarnas löner.

Nu, tolv månader senare, faller ett stilla duggregn över den folktomma gatan. Det enda som vittnar om att det brasilianska landslaget åter är i Teresópolis är en polisbil som parkerat utanför träningsanläggningen. Röda varningslampor roterar tyst på biltaket medan två konstaplar pillar på sina mobiler.

Jag frågar en av dem om här har varit några supportrar i dag. Utan att vända bort blicken från sitt Candy Crush-spelande säger han:

– Nej, inte en jäkel.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?