Finnes: Raúl – Sökes: Guldboll

När Ronaldo tog emot Guldbollen på sin hemmaarena Bernabéu ropade Madridfansen: »Raúl! Raúl! Raúl!«. Sid Lowe skriver om en »bortglömd« spansk superstjärna.

Reaktionen var lika oundviklig som välbekant. När Real Madrid lekte bort Manchester United på Bernabéu i Champions League i april, kompletterade den spanska pressen det översvallande berömmet för en av de största fotbollsuppvisningar som någonsin skådats med ännu ett lidelsefullt försvarstal för den man – deras man – som gjorde två mål den kvällen: Real Madrids anfallare Raúl.

Glöm den enastående, fantastiske Zidane, det var spanjorens ansikte som prydde omslaget på Marca två dagar senare. Bredvid bilden fanns en koncis rubrik: »Bäst.« Påståendet var långt ifrån ogrundat – Marca framhöll omtänksamt och tämligen partiskt att Raúl hade fått högre matchbetyg än Zidane i den franska sporttidningen L’Equipe, han var också den spelare som Uniteds tränare Alex Ferguson fruktade mest: »Jag kan bara hoppas att myndigheterna inte släpper in Raúl i landet«, skämtade Ferguson när han blev tillfrågad om returmatchen.

Det som stack ut mest var emellertid Marcas lätt insinuanta avslöjande att Raúl hade blivit omslagspojke på France Football – »tidningen som fortfarande är skyldig honom Guldbollen«.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2003 (27 maj 2003) och är skriven av .