Saadi Kadafi lever sin dröm

Tänk Lars-Åke Lagrell, Bernard Tapie och Kim Källström i samma person. Tänk dig sedan att denna person är son till en man som styrt ditt land med järnhand i 33 år. Saadi Kadafi, son till diktatorn Moamar Kadafi, värvades nyligen av italienska Serie A-laget Perugia. Offside träffade honom på hemmaplan i Libyen. Reportage från 2003.

En vattenflaska. En till. Och så ytterligare en. Sedan kvittorullar, stenar, pinnar och plastbitar… Det regnar konstiga saker från Tripolis himmel. Libyens Al-Ittihad möter marockanska Hassania Agadir hemma i första omgångens returmatch i afrikanska Champions League. Den marockanske massör som vågat sig ut på planen, slår till reträtt och går tillbaka till bänken.

Det är klart väder och brisen är smekande lätt, men på läktarna i rå betong där ogräset förkolnar i solen, där mullrar åskan. Marockanerna tröttnar snart på inramningen och de tre domarna från Benin. En oförklarlig utvisning, en påhittad hörna, tveksamma frisparkar…

De enorma röda matchtröjorna längst upp på läktaren, till den store, skäggige nians ära, han som spelar någonstans mellan Al-Ittihads mittfält och anfall kan göra vilken domare som helst nervös. Alla vet att det bara finns en person som har makt nog att fylla ut en sådan tröja.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2003 (22 juli 2003) och är skriven av .