Samtidigt i Baskemölla

En efter en försvinner fotbollsföreningarna i glesbygden. I vintras pekade allt på att samma öde väntade Baskemölla IF på Österlen. En sjukskriven idrottslärare, en däckförsäljare och ett dussin afghanska flyktingpojkar ville annorlunda.

Det slår aldrig fel. När klockan närmar sig 16.30 på måndagar och onsdagar börjar det ringa och plinga i Bengt Anderssons Iphone. Bengt, som är 58 år gammal och som endast haft mobiltelefon i tre år, blev fram tills för några månader sedan stressad varje gång det ringde. I dag blir han varm i hela kroppen. När han dragit sitt finger över displayen och svarat får han nästan alltid höra samma sak: »Bengt, ska du träna oss i dag? Jaha. Ska du åka bil till träningen? Jaha. Okej, jag bara undrade.«

När Bengt, tränare för division sjuklubben Baskemölla IF, tvingas fråga om det kan vara så att personen i fråga vill ha skjuts till fotbollsträningen, blir svaret ofta: »Jaha, jo, om du frågar. Det är jättesnällt av dig.«

Så strax före klockan 18 på måndagar och onsdagar lämnar han sin villa i Brantevik på Österlen och sjunker ner i förarsätet på sin silvriga Mazda, rattar bilen längs med den böljande skånska kusten till Simrishamn och svänger upp mot hyresrättsområdet Bruket. De är alltid i tid, »de afghanska grabbarna« som står vid hållplatsen med sina träningsväskor över axlarna. De hoppar in i bilen och hälsar oftast glatt på sin tränare. När han fortsätter norrut längs med kusten händer det dock att Bengt noterar att någon passagerare är tystare än normalt. Då vet Bengt att de har fått dåliga nyheter från sitt hemland. Eller att deras förflutna hunnit ikapp dem. Han vet att en av killarna som oftast sitter i hans baksäte några år tidigare såg sin familj mördas av talibanerna, han vet att en annan inte får tag på sin familj när han försöker ringa hem till Afghanistan och han vet att en tredje inte ens vet om han får lov att stanna i Sverige.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 6-2013 (25 september 2013) och är skriven av .