Foto: Bildbyrån

»Tryggheten går före äventyret«

En medelålders man utanför arenan klappar honom på axeln, en tonårskille med svartvit halsduk ropar »hallå  kungen« och en skäggig familjefar ber »snälla, snöra på dig skorna igen«. I Landskrona var allt bättre på Sonny Johanssons tid.

Sonny Johansson drar igen dörren till sitt arbetsrum och klär av sig sin rutiga Marco Polo-skjorta. Den skära huden spänner över axlarna. Han sträcker sig efter sin »promenadtröja«, en svart urtvättad Umbro-t-shirt i storlek XXL som hänger över ryggen på besöksstolen.

För att hinna promenera åtminstone en halvtimme måste han äta en snabb lunch. I dag bestod den av en mikrovågad nässelsoppa från Findus, som han åt ensam i matsalen på Barn- och ungdomsnämnden i Landskrona.

Annons

Sonny går ut från kontoret i det gamla kasernhuset på Kavallerigatan och över grusgången i Slottsparken, innan han fortsätter norrut längs Citadellets vallgrav och ner till strandpromenaden. Han promenerar under fyra lunchraster i veckan. Samma runda varje gång, sedan sex år tillbaka.

Sonny spottar på marken. Bakom Strandpaviljongen spänner dimman ut sig som en tät spindelväv över Öresund.

På 70-talet gick Sonny och lagkamraterna i Bois ofta till just »Strand« när de vunnit en match på Idrottsplatsen. Efter ett par groggar kunde Sonny och högeryttern Tommy »Gyxa« Gustafsson kliva upp på scenen. Som så många andra radarpar var de olika till utseendet. Den långe, bredaxlade Sonny i Ringo Starr-frisyr med yviga polisonger och ett par utsvängda finbyxor som spände runt hans timmerstockslår. »Gyxa« – kort, smärt och livlig med välkammad mörk lugg.

Förläget flinande satte sig Sonny bakom trumsetet medan »Gyxa« lånade husbandets trumpet. Sonny kunde inte spela, men när »Gyxa« blåste började Sonny banka. Ofta dunkade han så hårt på baskaggen att spiken som höll trumsetet på plats gav vika, varpå kaggen flyttade sig framåt ett par centimeter varje gång Sonny stampade på pedalen. Lagkamraterna skrattade och »Gyxa« fortsatte att blåsa i sin trumpet medan den svettige Sonny bankade sig fram mot scenkanten.

Sonny var en lågmäld och lite blyg person, men i sällskap med »Gyxa« kunde han visa upp en mer lättill­gänglig sida. När »Gyxa« kom till Bois, säsongen innan laget gick upp i Allsvenskan, blev de snabbt vänner. De kom från liknande uppväxtförhållanden, de var unga, idrottsintresserade och fastnade ofta i diskussioner om brottning i spelarbussen på väg hem från borta­matcherna. När Sonny gjorde mål, var det oftast »Gyxa« som dribblat sig fram på kanten och slagit inlägget.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?