Tonårsprojektet

Endast två av de 23 svenska VM-spelare som nådde kvartsfinal i Ryssland har födelsedag under årets sista kvartal. Kan ett särskilt landslagsläger för fysiskt sent utvecklade talanger göra skillnad?

I en av villorna på Ringarevägen i Sölvesborg lyser tre takspotlights upp det oktoberdunkla köket. Klockan är 06.25 och tre femtedelar av familjen Rosengren är redan uppe. Mamma Eva förbereder kaffebryggaren och i hallen trär pappa Patrik en överdragströja över huvudet. Tröjans bröstparti pryds av en svartvit fotboll som omges av orden »Elitfotbollsgymnasiet Sölvesborg«. 47-årige Patrik Rosengren, eller »Bagarn« som han kallades under sin 22 år och 530 seriematcher långa seniorkarriär, varvar ledaruppdrag för Mjällbys U19-lag med instruktörsjobb på ortens fotbollsgymnasium. Om en timme väntar morgonträning.

Döttrarna Ebba, 18, och Inez, 11, sover fortfarande på övervåningen, men vid det runda köksbordet sitter parets blonda 15-åring och sörplar i sig en skål mjölk och flingor.

Annons

Bagarn sätter sig på stolen jämte Otto.

– Är du nervös? 

– Nä, svarar Otto lågt och hukar hakan över frukostskålen för att lyfta in en ny sked flingor.

Han har gått upp en halvtimme tidigare än en vanlig skolmåndag. Istället för att sitta i ett klassrum och nöta tyska glosor ska han träna fotboll i Svenska fotbollförbundets regi. Men först väntar en fem timmar lång tågresa till Stockholm.

Otto har varit på ett liknande läger tidigare: sommarens upplaga av det så kallade Utvecklingslägret (tidigare Elitlägret) i Halmstad. Det talanglägret, som drog igång 1956 och samlar upp de främsta 15-åringarna i respektive distrikt, har betydligt fler år på nacken än det som Otto nu är på väg till. Han vet inte exakt vad »Future Team«-samlingen innebär, mer än att det blir tre späckade lägerdagar och att han ska få bära träningskläder med landslagets emblem på. Det har han sett fram emot sedan kallelsen för två veckor sedan.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?