Vad händer, Västerås?

Det här är en berättelse om hur en krisande klubb i en tilltufsad sportstad fick nytt liv, om ett föreningsliv i förändring och om ett supporterinitiativ utöver det vanliga. Och att det bakom en ­sketen sjätteplats i norr­ettan kan dölja sig något betydligt ­större.

Att åka ur en serie kan vara fullständigt förödande för en fotbollsklubb. Spelare som är ointresserade av att spela på lägre nivå, publik som struntar i att se ett sämre lag, företag som vägrar betala sponsorpengar till en sämre klubb … att degraderas kan sätta igång en kedjereaktion av händelser som klubbar i många fall aldrig lyckas hämta sig från.

Allt detta visste Västerås SK:s spelare, ledare och supportrar när de en kall och klar novemberdag 2014 tog plats på Nya Parken i Norrköping. Tre busslaster med Västeråssupportrar hade timmarna innan vällt in på arenan. Men ute på läktarna, med plats för nästan 16 000 åskådare, krymptes de till en obetydlig klick i änden på den ena långsidan. Ändå vibrerade luften av nervositet.

Det var bara fyra år sedan Västerås SK senast hade spelat i Superettan, men nu riskerade man att degraderas från division ett till division två – och att sjunka så lågt i seriesystemet att de kanske aldrig skulle kunna ta sig tillbaka till toppfotbollen. Laget hade legat på uråkningsplats sedan i juni men hade i säsongens näst sista omgång lyckats kravla sig över nedflyttningsstrecket genom en 3–0-vinst hemma mot Umeå.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?