»Jag hade kunnat bo på Liseberg«

Utländska spelare som lyckas i Allsvenskan ­brukar lämna den mentalt när de säljs vidare till större ligor. Samuel Eto’os anfallspartner i Turkiet är ett kraftigt undantag.

Det stormar i charterparadiset. De golfspelande pensionärerna på Antalyas många hotell noterar kanske inte turbulensen, men för invånarna som bryr sig om stadens bästa fotbollslag är det oroliga tider. Halvvägs in i december är resursstarka Antalyaspor höstens flopp i turkiska ligan. Tränaren Leonardo, VM-guldmedaljör med Brasilien 1994, har precis fått sparken efter endast tre segrar på tre månader. Prestigevärvningen Samir Nasri går skadad, liksom den schweiziske landslagsmannen Johan Djourou. Och nu, lagom till bottenmötet med Gençlerbirliği, har även Samuel Eto’o gått sönder.

Samuel Eto’o har varit tupp i hönsgården sedan han flyttade till Antalya 2015. 36 år gammal håller han inte längre samma klass som under tiden när han terroriserade La Liga-backar, men han är ändå lagets bästa målskytt med sex mål och dess självklara ledare. Vid sin senaste födelsedag tog han med sig en stor tårta till träningen och läxade upp sina medspelare när de började kasta grädde istället för att fira sin lagkapten. Ett tag såg han ut att få rampljuskonkurrens av sin gamla Barcelonakompis Ronaldinho, men när den ständigt leende brassen förklarade för turkarna att han bara ville vara med på matcherna rann övergången ut i sanden.

Annons

 

Nu står Samuel Eto’o vid sidlinjen på Antalya Arena och klappar igång lagkamraterna under uppvärmningen till matchen mot Gençlerbirliği. Med Leonardo borta kan man lätt få intrycket att Eto’o är lagets tränare. Kanske är det heller inte långt från sanningen. På papperet leds laget för stunden av spanjoren David Badía, men journalister och supportrar viskar om att det är Eto’o som bestämmer vilka som ska spela. Kameruniern bär en tunn, svart ylletröja och ett par löjligt pösiga kostymbyxor. Då och då trippar han bort till läktaren och låter sig fotograferas tillsammans med fansen. Det bländvita selfieleendet sitter där det ska, men redan efter ett par bilder får han nog.

– Eto’o, one more!

Den skadade anfallaren skakar på huvudet åt en kille i publiken som vädjande håller upp sin telefon.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?