Det nya landet

Hösten 2001 landade tre unga kongoleser på Arlanda – deras drömmar om ett proffsliv i Europa var på väg att förverkligas. Nio år senare är en dömd till fängelse och en har tvingats lämna landet. Den tredje fastnade på en bänk i Helsingborg, där han ­funderat över varför allt blev som det blev.

René Makondele står med händerna innanför byxlinningen på Olympias jämngröna gräsmatta. Morgondaggen har klistrat fast avklippta grässtrån på hans svarta fotbollsskor. Hans blick följer bollens bana i luften ut mot vänsterkanten, där Erik Edman tar emot med ett indianhopp och sedan slår ett flackt inlägg med vänster bredsida. Rasmus Jönsson fångar bollen med bröstet och vrider sig mot målet. René sticker diagonalt förbi en försvarare och får passningen i djupled. Fri med målvakten skjuter han hårt med vristen. Ett dovt »bam!« ekar över arenans ödsliga läktare när bollen träffar ribban. Tränaren Conny Karlsson rättar till glasögonen utan att ändra en min.

René lunkar tillbaka mot utgångspositionen mellan straffområdet och mittcirkeln. Han lutar sig mot en motståndardocka i stål. På avstånd ser han hur Erik Sundin möter ett inspel på volley liggande i luften och på något sätt lyckas placera bollen i bortre gaveln. Conny Karlssons läppar spretar ut till ett hastigt leende. René sänker blicken mot gräset.

För några år sedan var René stjärna i Gefle och en av Allsvenskans mest omtalade profiler. En rad klubbar i Sverige och utomlands uppgavs vilja värva honom innan Helsingborg sommaren 2007 betalade sex miljoner kronor för hans namnteckning.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2010 (17 augusti 2010) och är skriven av .