Det nya landet

Hösten 2001 landade tre unga kongoleser på Arlanda – deras drömmar om ett proffsliv i Europa var på väg att förverkligas. Nio år senare är en dömd till fängelse och en har tvingats lämna landet. Den tredje fastnade på en bänk i Helsingborg, där han ­funderat över varför allt blev som det blev.

René Makondele står med händerna innanför byxlinningen på Olympias jämngröna gräsmatta. Morgondaggen har klistrat fast avklippta grässtrån på hans svarta fotbollsskor. Hans blick följer bollens bana i luften ut mot vänsterkanten, där Erik Edman tar emot med ett indianhopp och sedan slår ett flackt inlägg med vänster bredsida. Rasmus Jönsson fångar bollen med bröstet och vrider sig mot målet. René sticker diagonalt förbi en försvarare och får passningen i djupled. Fri med målvakten skjuter han hårt med vristen. Ett dovt »bam!« ekar över arenans ödsliga läktare när bollen träffar ribban. Tränaren Conny Karlsson rättar till glasögonen utan att ändra en min.

René lunkar tillbaka mot utgångspositionen mellan straffområdet och mittcirkeln. Han lutar sig mot en motståndardocka i stål. På avstånd ser han hur Erik Sundin möter ett inspel på volley liggande i luften och på något sätt lyckas placera bollen i bortre gaveln. Conny Karlssons läppar spretar ut till ett hastigt leende. René sänker blicken mot gräset.

Annons

För några år sedan var René stjärna i Gefle och en av Allsvenskans mest omtalade profiler. En rad klubbar i Sverige och utomlands uppgavs vilja värva honom innan Helsingborg sommaren 2007 betalade sex miljoner kronor för hans namnteckning.

Den här våren har René bara startat en match – 0-0 mot Trelleborg. Om ett halvår löper kontraktet ut och det är osäkert ifall han kommer att stanna i klubben, eller ens i Sverige. De gamla vännerna – de han kom hit med från Kongo-Kinshasa – är spridda för vinden. Yannick Bapupa sitter inlåst i Uppsala efter att hovrätten dömt honom till två års fängelse för våldtäkt. Blaise Mbemba befinner sig någonstans i Norge och letar ny klubb eftersom han inte beviljats nytt arbetstillstånd i Sverige. De tre bodde i samma lägenhet under de första åren i Sverige.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?