Fallstudien

Offside for till Åtvidaberg för att ställa frågan som inget allsvenskt lag vill få svar på: Vad händer egentligen när man åker ur?

Alla som har besökt Kopparvallen de senaste åren har sannolikt lagt märke till en man som jäktar fram och tillbaka mellan läktarna och kansliet med en cigarett  i mungipan. Formellt är Almer Ljutika bara ansvarig för Åtvidabergs FF:s webb-TV-sändningar, men på matchdagar är det han som brygger kaffe, fixar växelpengar till biljettförsäljarna, förbereder tifon, välkomnar sponsorer och kånkar ut supporterföreningen Kopparslagarnas puka på läktaren. I halvtid händer det till och med att Almer springer ner till omklädningsrummet för att hjälpa tränaren Roar Hansen med matchanalysen.

En solig eftermiddag i september hjälper han tre gratisarbetande kvinnor  i 70-årsåldern att duka upp rostbiff, blåmögelostar och potatissallad åt klubbens sponsorer innan han joggar ner till biljettkiosken vid Kopparvallens östra entré. Där trycker han igång en tegelstenstjock laptop. Två timmar återstår till avspark i Åtvidabergs möte med Kalmar FF och Almer Ljutika behöver ansluta datorn till en kortterminal så att biljettförsäljningen kan komma igång.

Annons

– Jag får fan damp! De här datorerna tar ju 40 minuter att starta.

Almer fiskar upp mobilen ur jeansfickan.

– Roar, säger han. Jag sitter fast i biljettluckan här. Kan du säga till Danne Halling att C More vill ha en intervju halv två?

Utanför luckan har en kö bildats. Hälften av Åtvidabergs åskådare köper fortfarande biljetter på matchdagen. När Almer till slut loggat in upptäcker han att systemet inte tillåter honom att slå in Svenska Spels kampanjpris, 75 kronor för en plats på ståplatsläktaren.

– Helvete!


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?