Filosofen

Svenska mästare koras alltid i regnkyla, på svår­spelade planer. Inför den här säsongen bestämde Malmö FF sig för att strunta i förutsättningarna. Offside följde Josep Clotet Ruiz när han försökte lära en svensk klubb byggd på engelsk vinnar­mentalitet att inte nöja sig med segrar.

Virveltrummorna dunkar i marschtakt ur Swedbank Stadions högtalarsystem och tystar för en sekund sorlet på arenan. En kraftig man med ljusblå halsduk slängd runt halsen och ett ölfyllt plastglas i vardera handen stelnar mitt i ett trappsteg. Han vänder sig mot planen, slänger ut armarna så att ölen skvätter över en ung publikvärdinna och vrålar – en takt för tidigt och ett par oktaver för lågt:

ÅÅÅåååå vij elskar Malmo eff iiiff!

Mannen vajar i takt med hymnen till favoritlaget, vinglar till i en vindby och tar tag i den artigt leende värdinnan för att inte snubbla i trappan. Nere på gräset radar spelarna upp sig och volymen på arenan stegras ytterligare. Malmö FF saknar sina ordinarie anfallare Daniel Larsson och Agon Mehmeti på grund av avstängningar, men presenterar ändå en offensivare uppställning än motståndarna Helsingborgs IF. Tydligast är skillnaden på innermittfältet. Där MFF har förre skyttekungen Wilton Figueiredo och 19-årige teknikern Ivo Pekalski satsar HIF på två helt andra spelartyper: Marcus Lantz och Ardian Gashi, som har plöjt ner det mesta som kommit i deras väg hittills under säsongen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 7-2010 (30 november 2010) och är skriven av .