Filosofen

Svenska mästare koras alltid i regnkyla, på svår­spelade planer. Inför den här säsongen bestämde Malmö FF sig för att strunta i förutsättningarna. Offside följde Josep Clotet Ruiz när han försökte lära en svensk klubb byggd på engelsk vinnar­mentalitet att inte nöja sig med segrar.

Virveltrummorna dunkar i marschtakt ur Swedbank Stadions högtalarsystem och tystar för en sekund sorlet på arenan. En kraftig man med ljusblå halsduk slängd runt halsen och ett ölfyllt plastglas i vardera handen stelnar mitt i ett trappsteg. Han vänder sig mot planen, slänger ut armarna så att ölen skvätter över en ung publikvärdinna och vrålar – en takt för tidigt och ett par oktaver för lågt:

ÅÅÅåååå vij elskar Malmo eff iiiff!

Mannen vajar i takt med hymnen till favoritlaget, vinglar till i en vindby och tar tag i den artigt leende värdinnan för att inte snubbla i trappan. Nere på gräset radar spelarna upp sig och volymen på arenan stegras ytterligare. Malmö FF saknar sina ordinarie anfallare Daniel Larsson och Agon Mehmeti på grund av avstängningar, men presenterar ändå en offensivare uppställning än motståndarna Helsingborgs IF. Tydligast är skillnaden på innermittfältet. Där MFF har förre skyttekungen Wilton Figueiredo och 19-årige teknikern Ivo Pekalski satsar HIF på två helt andra spelartyper: Marcus Lantz och Ardian Gashi, som har plöjt ner det mesta som kommit i deras väg hittills under säsongen.

Matchen har målats upp som helt avgörande för utgången av Allsvenskan, trots att det efter kvällens möte återstår 21 poäng att spela om. Båda lagen har tagit 49 poäng och toppar tabellen långt före de närmast jagande lagen Örebro och Elfsborg. Matchen har också målats upp som en kamp mellan två skolor. Helsingborgs Dagblads krönikör Marjan Svab skriver i dagens tidning: »Det ska bli oerhört intressant att följa kampen mellan två lag som ska visa Sverige att just deras ideologi är den mest framgångsrika. Roland Nilssons spanska tränarfynd Josep Clotet Ruiz har bidragit till att utveckla det passningsspel som förvandlat Malmö till seriens mest sevärda och offensiva lag.« Den förre MFF-mittfältaren och numera TV-tyckaren Jens Fjellström är i Sydsvenska Dagbladet inne på samma linje: »Har du en idé som säger att MFF ska föra och vinna matcher med sin egen skicklighet, då måste du också våga ta beslutet att köra Pekalski och Wilton tillsammans centralt på mittfältet, plus att du har jäkligt offensiva yttermittfältare. Det är ju egentligen rakt emot hur vi har tänkt i Sverige.« Fjellström tillägger att en stor anledning till MFF:s förändring är att de har fått »in en spanjor«.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades i Offside 7-2010 (30 november 2010) och är skriven av .