Filosofen

Svenska mästare koras alltid i regnkyla, på svår­spelade planer. Inför den här säsongen bestämde Malmö FF sig för att strunta i förutsättningarna. Offside följde Josep Clotet Ruiz när han försökte lära en svensk klubb byggd på engelsk vinnar­mentalitet att inte nöja sig med segrar.

Virveltrummorna dunkar i marschtakt ur Swedbank Stadions högtalarsystem och tystar för en sekund sorlet på arenan. En kraftig man med ljusblå halsduk slängd runt halsen och ett ölfyllt plastglas i vardera handen stelnar mitt i ett trappsteg. Han vänder sig mot planen, slänger ut armarna så att ölen skvätter över en ung publikvärdinna och vrålar – en takt för tidigt och ett par oktaver för lågt:

– ÅÅÅåååå vij elskar Malmo eff iiiff!

Annons

Mannen vajar i takt med hymnen till favoritlaget, vinglar till i en vindby och tar tag i den artigt leende värdinnan för att inte snubbla i trappan. Nere på gräset radar spelarna upp sig och volymen på arenan stegras ytterligare. Malmö FF saknar sina ordinarie anfallare Daniel Larsson och Agon Mehmeti på grund av avstängningar, men presenterar ändå en offensivare uppställning än motståndarna Helsingborgs IF. Tydligast är skillnaden på innermittfältet. Där MFF har förre skyttekungen Wilton Figueiredo och 19-årige teknikern Ivo Pekalski satsar HIF på två helt andra spelartyper: Marcus Lantz och Ardian Gashi, som har plöjt ner det mesta som kommit i deras väg hittills under säsongen.

Matchen har målats upp som helt avgörande för utgången av Allsvenskan, trots att det efter kvällens möte återstår 21 poäng att spela om. Båda lagen har tagit 49 poäng och toppar tabellen långt före de närmast jagande lagen Örebro och Elfsborg. Matchen har också målats upp som en kamp mellan två skolor. Helsingborgs Dagblads krönikör Marjan Svab skriver i dagens tidning: »Det ska bli oerhört intressant att följa kampen mellan två lag som ska visa Sverige att just deras ideologi är den mest framgångsrika. Roland Nilssons spanska tränarfynd Josep Clotet Ruiz har bidragit till att utveckla det passningsspel som förvandlat Malmö till seriens mest sevärda och offensiva lag.« Den förre MFF-mittfältaren och numera TV-tyckaren Jens Fjellström är i Sydsvenska Dagbladet inne på samma linje: »Har du en idé som säger att MFF ska föra och vinna matcher med sin egen skicklighet, då måste du också våga ta beslutet att köra Pekalski och Wilton tillsammans centralt på mittfältet, plus att du har jäkligt offensiva yttermittfältare. Det är ju egentligen rakt emot hur vi har tänkt i Sverige.« Fjellström tillägger att en stor anledning till MFF:s förändring är att de har fått »in en spanjor«.

Från min plats på läktaren ser jag denne Josep Clotet Ruiz smyga sig ut från spelargången, ta plats på MFF:s avbytarbänk och skjuta ner hakan innanför dunjackans tjocka krage. Och där blir han sittande. Lugn. Utan stora gester ens när matchen har blåst igång och spelet böljar fram och tillbaka i ett tempo Allsvenskan sällan upplever.

När Jimmy Durmaz kapas framför Malmöbåset rör Josep Clotet Ruiz inte en min. När samme Durmaz fintar bort en HIF:are med en känslig lobb bemöter den assisterande tränaren det med en gäspning. Och när 18-årige Dardan Rexhepi i sin första match från start skjuter 1–0 till MFF efter en blixtsnabb omställning från mittplan – och den svajige mannen på läktaren kastar sig upp och skriker rakt ut tills luften i lungorna tar slut – reser Josep Clotet Ruiz sig bara lugnt upp och applåderar artigt. Sedan gör han en slapp high five med Roland Nilsson innan han återtar sin plats på bänken.

En och en halv timme senare är MFF-fansen i extas över derbysegern. Spelarna skriker ut glädjen över att ha tagit ett rejält kliv mot SM-guldet. Den vadskadade mittbacken Yago Fernández slänger sina kryckor högt upp i luften innan han på sitt friska ben hoppar bort mot ståplatsläktaren tillsammans med lagkamraterna. Josep Clotet Ruiz kör ner händerna i jackfickorna och går med långa kliv ner i spelargången. Han varken jublar eller vinkar till publiken.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?