»Jag är ingen jävla cirkusapa«

IFK Göteborgs Sam Larsson vill trixa sig igenom Allsvenskan. Men vilken framtid väntar egentligen den svenske dribblaren?

Det är dagen före midsommarafton och under ett parasoll i den västsvenska sommarorten Grebbestad radar en äldre kvinna upp Kexchoklad till försäljning på ett bord. Hembakade kärleksmums ligger i en korg och bredvid en kaffetermos står ett kassaskrin och en trave med pappmuggar. Runt hennes provisoriska kiosk cirkulerar ett par hundra Grebbestadsbor som har valt bort VM-sofforna för en träningsmatch mellan IFK Göteborg och Strömsgodset på Siljevi. Idrottsplatsen är vackert insprängd mellan björkar och bohuslänska granitklippor.

När domaren blåser igång matchen har publiken i den soldränkta grässlänten möjligheten att få se spelarna på nära håll, bara ett tunt snöre markerar var planen slutar och var läktaren börjar. Det är också perfekta förutsättningar för dem som vill studera spelaren som stuckit ut mest i IFK Göteborg under vårsäsongen: vänstermittfältaren Sam Larsson. Som vanligt när IFK Göteborg ställer upp med sitt starkaste lag spelar 21-åringen från start.

Annons

Inför sommaruppehållet var Sam Larsson en av tre spelare i laget som startat samtliga matcher i Allsvenskan, och med två mål och fyra målgivande passningar är han lagets bästa poängplockare. Två av framspelningarna har dessutom låtit tala om sig mer än övriga. Mot Åtvidaberg fick Sam bollen i straffområdet, svepte den sedan i en halvcirkel runt sitt eget stödjeben och spelade fram Lasse Vibe som gjorde mål. Och mot Norrköping tog han sig förbi på vänsterkanten med hjälp av en »Hassefint« – han slog först till bollen med utsidan och sedan med insidan av samma fot inom loppet av någon tiondels sekund – innan han spelade fram Jakob Johansson som kunde stöta bollen i mål. Den första framspelningen har över 30 000 personer sett på Youtube, och i TV-studion efter matchen fick Sam Larsson förklara på vilket sätt han påminner om Lionel Messi. Efter den andra framspelningen utbrast C Mores expert Jon Persson att han inte sett något liknande »sedan Ronaldinhos stordagar på Camp Nou«. Hyllningskören tog i för kung och fosterland.

Ändå spelar Sam Larsson fortfarande fotboll på en bohuslänsk gräsplätt inför ett par hundra åskådare. Trots Messi och Ronaldinholiknelserna har han inte haft ett enda utlandsbud att ta ställning till. Och skulle någon scout ha tagit sig till Siljevi denna sommarkväll lär inte intresset öka. Gång på gång går Sam bet mot norrmännens högerback. Strömsgodset ger honom ingen tid att vända upp, och med ryggen mot mål kan han inte dribbla. När en-mot-en-läget väl dyker upp under en kontring väljer han att slå en djupledsboll som blir misslyckad och rinner ut över kortlinjen. Sam Larsson byts ut efter 45 minuter. Ska det inte bli roligare än så här för en av Allsvenskans mest spännande dribblare?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?