»Jag är ingen jävla cirkusapa«

IFK Göteborgs Sam Larsson vill trixa sig igenom Allsvenskan. Men vilken framtid väntar egentligen den svenske dribblaren?

Det är dagen före midsommarafton och under ett parasoll i den västsvenska sommarorten Grebbestad radar en äldre kvinna upp Kexchoklad till försäljning på ett bord. Hembakade kärleksmums ligger i en korg och bredvid en kaffetermos står ett kassaskrin och en trave med pappmuggar. Runt hennes provisoriska kiosk cirkulerar ett par hundra Grebbestadsbor som har valt bort VM-sofforna för en träningsmatch mellan IFK Göteborg och Strömsgodset på Siljevi. Idrottsplatsen är vackert insprängd mellan björkar och bohuslänska granitklippor.

När domaren blåser igång matchen har publiken i den soldränkta grässlänten möjligheten att få se spelarna på nära håll, bara ett tunt snöre markerar var planen slutar och var läktaren börjar. Det är också perfekta förutsättningar för dem som vill studera spelaren som stuckit ut mest i IFK Göteborg under vårsäsongen: vänstermittfältaren Sam Larsson. Som vanligt när IFK Göteborg ställer upp med sitt starkaste lag spelar 21-åringen från start.

Inför sommaruppehållet var Sam Larsson en av tre spelare i laget som startat samtliga matcher i Allsvenskan, och med två mål och fyra målgivande passningar är han lagets bästa poängplockare. Två av framspelningarna har dessutom låtit tala om sig mer än övriga. Mot Åtvidaberg fick Sam bollen i straffområdet, svepte den sedan i en halvcirkel runt sitt eget stödjeben och spelade fram Lasse Vibe som gjorde mål. Och mot Norrköping tog han sig förbi på vänsterkanten med hjälp av en »Hassefint« – han slog först till bollen med utsidan och sedan med insidan av samma fot inom loppet av någon tiondels sekund – innan han spelade fram Jakob Johansson som kunde stöta bollen i mål. Den första framspelningen har över 30 000 personer sett på Youtube, och i TV-studion efter matchen fick Sam Larsson förklara på vilket sätt han påminner om Lionel Messi. Efter den andra framspelningen utbrast C Mores expert Jon Persson att han inte sett något liknande »sedan Ronaldinhos stordagar på Camp Nou«. Hyllningskören tog i för kung och fosterland.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2014 (30 juli 2014) och är skriven av .