Les enfants terribles

Det franska fotbollslandslaget har gått från att vara eleganta vinnare till att gång på gång skämma ut sig i världens ögon. Offside begav sig till ett slott djupt inne i skogen, till den plats där framgångarna började, för att undersöka vad som har hänt.

Gröna fält, fotbollsmål och en fem meter hög replika av VM-pokalen. Dessutom ett slott. Det är vad som är insprängt i Rambouilletskogen, fem mil utanför Paris. Inifrån ett av rummen på slottet hörs gälla tonårsskrik. Och ett taktfast, klickande ljud:

– Ta-dac. Ta-dac. Ta-dac.

Annons

Det är åtta förstaårselever på Frankrikes mest prestigefyllda fotbollsinternat, Clairefontaine, som spelar pingis i elevhemmets sällskapsrum. 13-åringarna är de mest lovande spelarna i landet och har genom en årslång utslagningsprocess blivit utvalda bland 2 000 jämnåriga. En av dem, mittfältaren Yassine Benrahou, ställde för några minuter sedan ihop två bord. På skarven lade han en petflaska som han plockat med sig från matsalen. Nu står han vid ena änden, med ett pingisracket i handen. Han möter sin klasskamrat Befe. Övriga sex har format en ring runt dem.

Spelarnas blickar är fästa på bollen, som studsar ett tjugotal gånger fram och tillbaka över flaskan. Men så slarvar Befe, bollen flyger iväg flera meter utanför bordskanten.

– Oooh! Incroyable! Hur kan du vara så dålig? skriker den minste av pojkarna, 130 centimeter korte Jordan.

Killarna skrattar.

Ljudnivån i rummet är på gränsen till outhärdlig. Mängder med pojkar springer in och ut genom dörrarna. Sammanlagt är de femtio stycken som bor och tränar på slottet. I vanliga fall hänger inramade fotbollströjor på väggarna i elevhemmet, men de har inte blivit upphängda sedan rummet målades om i klinikvitt. Det doftar fortfarande av målarfärg.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?