Resan från öst

Han kunde ha promenerat ut till EM-premiären mot Sverige som hemmanationen Ukrainas förbundskapten. Men det blev inte så. Nu berättar AIK-legendaren Vadim Jevtushenko om ett liv och ett land som aldrig riktigt hittat sin plats.

Irina Yevtushenko har en vit NK-kasse i famnen för att jag ska kunna urskilja henne i folkvimlet på Kievs järnvägsstation.

– Välkommen till Ukraina! säger hon när jag ger mig till känna. Är du hungrig? Har resan gått bra?

Annons

Irina, klädd i skimrande paljettblus och med solglasögonen chict uppfällda på hjässan, överräcker tågbiljetterna och visar mig till min plats på tåg 166. Jag tackar henne för att hon hjälper mig tillrätta.

– Vi ses på matchen, säger hon innan hon skuttar ner på perrongen.

Tåget stånkar igång. Den skälvande färden över rälsskarvarna tvingar mina skinkor att bekanta sig med det hårda sätet. Jag lämnar EM-förberedelserna i Ukrainas huvudstad och tuffar vidare österut, mot Kirovograd där Irinas man Vadim Jevtushenko bor och verkar sedan i januari. I Kiev har han sin fru och sina kompisar: hans goda vän Alexej Michailitjenko är sportchef i Dynamo Kiev som spurtar för guld i ligan, hans gamla lagkamrat Oleg Blochin är förbundskapten för det landslag som hamnar i blickfånget så snart ligan tar slut. Själv tränar Vadim Jevtushenko ett bottenlag i landets andraliga.

Nästan fyra timmar senare möter Vadim upp på perrongen tillsammans med sin bästa vän, FC Zirkas assisterande tränare Slavik Babenko. Båda är klädda i klubbens rödgula träningsoverall. De kör mig till hotellet där vi äter grillspett i ett av restaurangens knallröda läderbås. Här lever de under hela säsongen tillsammans med spelarna, till och med de som är uppvuxna och har familj i Kirovograd tvingas bo på hotellet.

Det känns som ett fängelse. Jag undrar varför Vadim Jevtushenko – före detta sovjetisk landslagsman, Cupvinnarcupvinnare med Dynamo Kiev och svensk mästare med AIK – väljer att stanna här frivilligt. 30 mil från sin hustru och ännu längre från sönerna Slavik och Vadim junior, som är kvar och spelar fotboll i Sverige. Vadim svarar med en axelryckning. Under Sovjettiden levde han på Dynamo Kievs träningsanläggning i åtta år, berättar han. Irina och barnen fick bo själva i en annan del av staden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?