Länge leve den store Romário

Hur blev brasiliansk fotbolls bad boy en av landets mest exemplariska politiker? Offside knackade på hemma hos Romário.

Vaktmästaren öppnar dörren i den höga muren med elstängsel på toppen. Jag går in över garageinfarten där en röd Ferrari står parkerad. Bilägaren hänger framför poolen i shorts, flip-flops och linne och pratar med en polare. För att inte störa går jag till den andra änden av terrassen och blickar ut över den konstgjorda sjön som skapades i slutet av 1950-talet för att ge luftfuktighet åt den nybyggda huvudstaden Brasília. Hans motorbåt ligger ankrad vid bryggan och planterade palmer reser sig längs sjökanten. Den ljusgröna villan med vita knutar är stor nog för ett halvdussin familjer, men det är en enda man som basar över bygget. Han heter Romário de Souza Faria och är ledamot i Brasiliens nationalkongress.

När »O Baixinho«, den kortväxte, pratat klart med sin vän kommer han fram till mig och sträcker fram handen.

Annons

– Välkommen, säger Romário och undrar om det går bra att göra intervjun i trädgården.

Vi går genom köket där hans åttaåriga dotter Ivy äter lunch med sin barnflicka och två av villans vaktmästare. Jag hälsar kort på dem och följer sedan efter Romário ut på andra sidan huset. En stor beachvolleybollplan med importerad vit, finkornig sand breder ut sig framför mina fötter – den använder Romário när han saknar strandlivet i Rio alltför mycket. Bakom sandplanen reser sig fyra meter höga staket som hägnar in hans privata fotbollsplan. Gräset är nyklippt och linjerna nymålade.

– Jag har precis fått i ordning den. I kväll ska vi spela en pelada [en korpfotbollsmatch] här, säger Romário och sätter sig tillrätta i skuggan av två träd.

Jag berättar att när jag flyttade till Brasilien var han nyhetsstoff varje vecka. Hans före detta fru hade stämt honom för att han inte betalade underhåll till deras son, skattemyndigheten begärde retroaktiv skatt för hans tid i Flamengo, hans bostadsrättsförening krävde honom på miljonbelopp för en vattenskada och Fluminensefansen gick till attack för att han inte dök upp på träningarna – på vilket Romário svarade: »Jag är ingen idrottsman. Jag är en anfallare.«

Romário kallades för »Brasiliens bad boy«.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?