Le Dribbleur

I Marseille talar man om honom som »en ängel som kom till staden och äntligen gav invånarna något att vara stolta över«. I Sverige lever Roger Magnusson ett anonymt pensionärsliv och nämns sällan med de största genom tiderna. Offsides Henrik Ystén åkte till Frankrike för att undersöka vad svenskarna missat.

Jag sitter i baksätet i en rostig vit Peugeot och försöker undvika att kräkas. Robert Isnardi är 78 år gammal och tycks tro att han är med i en biljakt i en sämre actionrulle. Han svänger inte när han ska fram genom Marseilles trånga gränder, han attackerar ratten med sträng dubbelfattning och vrider hastigt ett halvt varv åt sidan.

Robert är Olympique de Marseille-supporter sedan evigheter, liksom 65-årige René Simoni i passagerarsätet bredvid. Ingen av dem verkar påverkad av att den lilla bilen vill ställa sig på två hjul i varje kurva.

Annons

– Roger Magnusson, c’est le plus grand, skriker René för att överrösta motorljudet. För mig är han störst. Jag har sett två dribblers av den klassen i mitt liv – det är brassen Garrincha och Roger. Efter dem – ingen.

– Matchen mot Bastia 1972, oh putain, svär Robert.

– Vänsterbacken, Tosi, slutade efter det. När han mött Roger tyckte han att karriären var över, säger René. 

Gubbarna i framsätet försöker överträffa varandras historier om svensken som dominerade på de franska fotbollsplanerna i slutet på 60-talet. De berättar att man på den tiden kunde röra sig fritt på arenan Stade Vélodrome; publiken skyndade till Rogers långsida efter slantsinglingen och i pausvilan bytte de allihop läktare så att de kunde följa högeryttern på nära håll även i andra halvlek. 

– Om han inte spelade hände det att folk vände i entrén och gick hem, säger René.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?