Le Dribbleur

I Marseille talar man om honom som »en ängel som kom till staden och äntligen gav invånarna något att vara stolta över«. I Sverige lever Roger Magnusson ett anonymt pensionärsliv och nämns sällan med de största genom tiderna. Offsides Henrik Ystén åkte till Frankrike för att undersöka vad svenskarna missat.

Jag sitter i baksätet i en rostig vit Peugeot och försöker undvika att kräkas. Robert Isnardi är 78 år gammal och tycks tro att han är med i en biljakt i en sämre actionrulle. Han svänger inte när han ska fram genom Marseilles trånga gränder, han attackerar ratten med sträng dubbelfattning och vrider hastigt ett halvt varv åt sidan.

Robert är Olympique de Marseille-supporter sedan evigheter, liksom 65-årige René Simoni i passagerarsätet bredvid. Ingen av dem verkar påverkad av att den lilla bilen vill ställa sig på två hjul i varje kurva.

– Roger Magnusson, c’est le plus grand, skriker René för att överrösta motorljudet. För mig är han störst. Jag har sett två dribblers av den klassen i mitt liv – det är brassen Garrincha och Roger. Efter dem – ingen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2009 (20 januari 2009) och är skriven av , .