Offside 2-2023 (20 mars 2023)

Favoritserien

Innehållet i det här numret präglas av den svenska säsongsstarten, inte minst genom ett stort paket om scouterna i Allsvenskan 2023. I en liga med hög spelaromsättning och där försäljningar blivit avgörande för ekonomin har de allsvenska scouterna bara blivit viktigare – samtidigt som digitaliseringen påverkat deras arbetssituation. Om detta pratar vi med chefsscouten Mikael Hjelmberg i Hammarby, klubbdirektören Håkan Mild i IFK Göteborg, chefsscouten Adrian von Heijne i danska Odense samt klubbdirektören Stefan Andreasson och tränaren Jimmy Thelin i Elfsborg. Och så ett större porträtt om Stig Torbjörnsen i IFK Göteborg, som vill visa att man absolut kan nå framgångar med en gammal skola.

På tal om Allsvenskan 2023 så intervjuar vi fem spelare som står inför olika sorters utmaningar inför säsongsstarten: Haris Radetinac i Djurgården, Filippa Curmark i BK Häcken, Carl Gustafsson i Kalmar FF, Lovisa Gustafsson i IFK Norrköping och Viktor Granath i Halmstads BK.

I övrigt besöker vi Comosjön och den norditalienska Serie B-klubben Como 1907, där Cesc Fàbregas spelar och Dennis Wise är VD. Frågan är om en lyxig omgivning, kända namn och snygg marknads­föring går hand i hand med framgångar på planen.

Dessutom medverkar Chelseas nya förstamålvakt Zecira Mušović, Elfsborgs sorglösa ytterbacksförstärkning André Boman och konstvetaren Oskar Nordell som har ägnat fem år åt att studera arenaboomen i svensk fotboll. Vi tar även ett grepp om den allt glesare landsbygdsfotbollen och går på mäklarvisning när ännu en idrottsplats på glesbygden går i graven. Och så får vi kommersiella och journalistiska råd av Olof Lundh: »Jag hade tagit in spelbolagsreklam igen.«

Omslaget om Allsvenskan 2023 för Offside 2/2023