Offside 5-2023 (27 november 2023)

Temanummer om fotbollens rebeller

I det här numret fokuserar vi på personer och klubbar som går mot strömmen i fotbollsvärlden. Somliga har varit viktigare än andra, men alla har de gjort fotbollen mer spännande att följa.

Några av rebellerna berättar vi om genom specifika ögonblick som symboliserat deras karriärer – såsom Eric Cantona, Hope Solo, Jimmy Bullard och Lilian Thuram. Andra porträtterar vi med längre intervjuer och porträtt – såsom Norges omtalade förbundsordförande Lise Klaveness, den ökände planstormaren Jimmy Jump och kulttränaren Zdeněk Zeman.

Och finns det en mer rebellisk liga än Allsvenskan? Av de 32 största fotbollsländerna är Sverige det enda som inte infört VAR i sin högsta herrserie. Offside lockade hit den prisbelönta engelska skribenten Jonathan Wilson och lät honom skildra Allsvenskans särprägel.

Dessutom berättar vi historien om Algeriets fotbollsrevolt och spelarna som offrade sina karriärer för att spela för friheten, samt följer tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg under deras sista höst med Degerfors.