Småklubbens dilemma

Räcker hemsydda tröjor, en hjälpsam sportchef och hemliga kärleksbrev för att Falkenberg ska få sin nya kelgris att stanna?

Mindre fotbollsklubbar i småstäder över hela världen brottas med samma dilemma. De letar ständigt efter prisvärda värvningar som kan hjälpa laget att klättra i tabellen, samtidigt som de vet sin plats i näringskedjan: hittar de en spelare som faktiskt höjer sig över klubbens medel­nivå riktas mediernas och publikens uppmärksamhet snart mot orten, varpå scouter från konkurrerande föreningar dyker upp – och spelaren försvinner till en större klubb med starkare ekonomiska muskler.

När Falkenbergs klubbchef Patrik Lundgren kikar ut genom den vidöppna dörren till föreningens barrack­liknande kansli kan han konstatera att en hård vind får de gulvita vimplarna att piska mot flagg­stängerna, men att förmiddagens regn har upphört. Solen skiner över gräsplanen. Klubbchef Lundgren vet ändå hur det brukar vara.

Annons

– Det blir nog inte mycket publik i dag, säger han och ler så att baksnuset blottas under överläppen.

Det räcker inte med fint väder och en allsvensk vårmatch mot GIF Sundsvall för att läktarna ska fyllas. Ska publiken strömma till krävs ett västkustderby eller besök av ett topplag.

Klubbens medieansvarige Magnus Wernersson konstaterar:

– Det blir väl runt åtta-, tolvhundra. Lika mycket som vi drar när vi är i Sundsvall, om man ska vara ödmjuk.

Tio matcher in i den allsvenska säsongen har laget samlat ihop elva poäng och ligger precis över kvalstrecket. För en liten förening med seriens minsta spelarbudget och en hundra år gammal friidrotts­arena med drygt 5 000 hårda sitsar är det överraskande bra. Särskilt med tanke på att ingen, inte ens klubbledningen, i fjol trodde att laget skulle spela i årets allsvenska överhuvudtaget.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?